Потенциал

Потенциал

Редица успешни лечения с употребата на стволови клетки от пъпна връв демонстрират възможност за голям потенциал при лечението на множество болести в бъдеще.

Безопасност

Безопасност

Процедурите за извличане на стволови клетки не бива да пречат на обичайните практики за при раждане и да застрашават безопасността на новороденото или неговата майка.

Прозрачност

Прозрачност

Необходима е прозрачност пред бъдещия донор по отношение на възможни комерсиални интереси на лекуващия лекар, който препоръчва банка за съхранение на стволови клетки.

Oсновни понятия

Както вероятно знаете, бебето расте в матката, където се намира и плацентата. Плацентата доставя храна и кислород за бебето през пъпната връв, която също така отвежда отпадъците обратно към плацентата.

Бебе в утробата - плацента и пъпна връв

Малко след като бебето се роди, пъпната връв се отрязва. В този момент в нея все още има известно количество кръв. Това е кръвта от пъпна връв, която все повече хора решават да съхранят за евентуална бъдеща употреба. Защо тази кръв и стволовите клетките, на които е изключително богата са ценни ще разберете в следващите раздели:

Защо да съхраня стволови клетки
Какво лекуват стволовите клетки 

Но преди това нека разберем…

Как се извлича и обработва кръвта от пъпна връв

Процедурата се извършва веднага след раждането и прерязването на пъпната връв. Вземането на пробата отнема не повече от 5 минути. Процедурата е напълно безопасна и съвсем безболезнена както за майката, така и за новороденото. Всъщност, повечето пациентки споделят, че дори не са разбрали кога е била проведена. Ето един видеоклип, в който са показани стъпките за извличане на кръвта от пъпна връв.

След вземането на пробата, тя се транспортира до лаборатория, където стволовите клетки се извличат от кръвта и се поставят в специален пакет за съхранение.

Вземане на проба от кръв от пъпна връв

Пакетът се поставя в метална кутия, която го предпазва от увреждане.

Съхранение на стволови клетки от пъпна връв

Кутията отива в резервоар за дълбоко замразяване, където се съхранява толкова време колкото е необходимо.