Потенциал

Потенциал

Редица успешни лечения с употребата на стволови клетки от пъпна връв демонстрират възможност за голям потенциал при лечението на множество болести в бъдеще.

Безопасност

Безопасност

Процедурите за извличане на стволови клетки не бива да пречат на обичайните практики за при раждане и да застрашават безопасността на новороденото или неговата майка.

Прозрачност

Прозрачност

Необходима е прозрачност пред бъдещия донор по отношение на възможни комерсиални интереси на лекуващия лекар, който препоръчва банка за съхранение на стволови клетки.

Морал и етика на съхранението на стволови клетки

Нека го кажем направо – съхранението на стволови клетки освен благороден и отговорен родителски акт е и доходоносен бизнес. Това е една деликатна комбинация от мотивации, която разбира се повдига редица важни етични въпроси. Техните отговори се нуждаят най-вече от прозрачност, откровено говорене, личен морал и отговорност на участващите страни.

Ето защо, една от основните причини да се захванем с този проект е инициирането на открит разговор по горещите въпроси, засягащи етиката и добрите бизнес практики при предоставянето на услугата съхранение на стволови клетки.

Много са проблемите, с които се сблъскахме в хода на нашето проучване. За съжаление се потвърди очакването ни, че дефектите, които могат да се посочат за всяка една сфера на бизнеса в България, присъстват с пълна сила и в тази така благородна, високотехнологична и напредничава област, в която медицината и финансовият интерес вървят ръка за ръка.

Прикрита финансова изгода, продажба на илюзии, емоционални манипулации – това е малка част от подводните камъни, сред които бъдещите родителите са принудени да навигират, за да достигнат до правилното за тях решение.

Търговски посредници в бели престилки

Публична тайна е, че в България голяма част от лекарите акушер-гинеколози получават възнаграждения от някои от банките за съхранение на стволови клетки. Това става под формата на комисионна за всяко семейство, сключило договор с дадена банка по съвет на съответния лекар. Освен за клиенти, конкурентна борба между банките се води и за тези, по своята същност, търговски посредници. В резултат на тази конкуренция, размерът на предлаганите комисионни непрекъснато расте. Ето защо, освен че са на ръба на закона и етиката, тези суми натоварват допълнително цените на предлаганите услуги.

Търговски посредници в бели престилки

Разбира се, това нямаше да звучи толкова нередно (наясно сме че лекарите биха били най-добрите съветници за вземането на подобно решение), ако не оставаше скрито за пациента. У нас в тази област все още няма съвсем ясно написани правила. За сравнение, в САЩ например съществува етичен кодекс, който налага лекарят, насочващ семейство към определена банка, да разкрие материалния си интерес ако има такъв.

Игра на емоции

Ако с комисионерството не сме успели да ви изненадаме особено, то вкарването в употреба на  родителските чувства и страхове е нещо, което определено шокира. Нека оставим за малко на страна естествения инстинкт и страха, че някаква тежка или екзотична болест може да застигне най-скъпото за всеки родител – това е, разбира се, основната мотивация за решението да съхраним стволовите клетки на нашето дете. Нека не се фокусираме и върху факта, че рекламирането на услугата е насочено основно към бременните жени, които са готови на всичко в името на бъдещото си дете.

Открихме обаче една особена симбиоза, характерна за някои от банките опериращи в България – много от тях работят съвместно или са част от центрове за асистирана репродукция. Какво означава това? Онези от вас, които са се сбълскали с драмата на проблемното забременяване било лично или заради свои приятели знаят през какъв ад преминават двойките, които искат, но не могат да имат деца. Хайде сега си представим онзи безумно щастлив миг, в който една такава двойка успее да постигне голямата си мечта чрез ин-витро оплождане или друг метод на асистирана репродукция. Хайде сега нека да се върнем към естествения инстинкт и страха, които споменахме преди малко и да ги умножим по всички мъки през, които тези хора са преминали, за да имат дете. Последно, нека се запитаме етично ли е да предложиш на тези родители само собствената си банка за съхранение на стволови клетки и не прилича ли това на изнудване?

Прозрачността

“Колкото повече – толкова повече”. При всеки избор наличието на информация е важно, ако се открива лесно – още по-добре. При съхранението на стволови клетки обаче, смятаме, че този  принцип трябва да бъде водещ и неотменим. Разбира се, дори липсата на информация е информация и основание за избор. От начина, по който банките представят своята услуга можем да получим първоначална представа, кои от тях продават илюзии и кои – реална надежда. А когато и ако успеем да съберем цялата информация – какъв опит има дадена банка, какъв е обемът на дейността ѝ, стабилна ли е финансово, кои са собствениците ѝ и т.н. – тогава ще можем да направим правилния избор за това толкова важно решение.

Това е и целта на нашя проект – да събере на едно място колкото е възможно по-голяма част от информацията по темата, за да можете да видите по-ясно и да оцените фактите, които са ви нужни, за да изберете правилно банка за съхранение на стволови клетки.