Ново изследване открива, че стволовите клетки от кръв от пъпна връв могат да бъдат ефективна алтернатива при лечението на последствията от сърдечен удар.

Според Световната здравна организация, най-малко 20 милиона души получават сърдечен удар всяка година като при много от тях прогнозите са за кратка продължителност на живота или се нуждаят от дълги и скъпоструващи медицински грижи. Употребата на собствени стволови клетки може да помогне за  възстановяването след сърдечен удар, но ползата им е ограничена поради малкото им количество и възрастта. Учените откриват, че клетки подобни на тези в сърдечния мускул могат да бъдат култивирани от с помощта на стволови клетки от пъпна връв, като по този начин помогнат за възстановяването на разрушените по време на сърдечния пристъп клетки на сърцето.

Възстановяване след сърдечен удар

Проучването, водено от Професор Раймондо Асионе, председател на Катедра Сърдечна хирургия и транслационни изследвания в Училището по клинични науки към университета в Бристол е публикувано онлайн в „Преглед и доклади за стволовите клетки”.

Проучването, което е финансирано от Британската фондация за сърдечни заболявания и Националния институт за здравни проучвания, открива, че е възможно да се размножат ин-витро, повече от седем пъти, редките стволови клетки  CD 133+ от кръв от пъпна връв и след това те да бъдат трансформирани в клетки на сърдечния мускул.

Тези открития биха могли да изиграят голяма роля при лечението след прекаран сърдечен удар, при положение, че клетките, получени от възрастни след сърдечен удар могат да са по-малко функционални поради стареене или други рискови фактори.

Професор Асионе казва: „Ние вярваме, че нашето проучване представлява значителен напредък и преодолява техническите затруднения при извличането на клетки от типа на тези на сърдечния мускул от кръв от пъпна връв. Методът, който открихме е прост и последователен. Той ще позволи по-интензивна манипулация на тези клетки в посока към по-доброто им възприемане и по-добро възстановяване на сърцето при пациенти с инфаркт на миокарда. Нашето проучване показва, че в бъдеще стволовите клетки, получени от банките за съхранение на кръв от пъпна връв, може да бъдат използвани за възстановяване на пациенти след сърдечни удари.“

Проучването е фокусирано върху редкия тип стволови клетки, наречени CD 133+, които присъстват и в гръбначния мозък и могат да подпомогнат регенерирането на увредения сърдечен мускул.

Професор Джеръми Парсън, заместник-директор на Британската фондация за сърцето, казва: „Лабораторните изследвания в областта на регенеративната медицина, заедно с проучванията на пациенти, са много важни. Към момента увреждането на сърцето, причинено от сърдечен удар е необратимо. Чрез изследвания като това във Великобритания, се надяваме да превърнем нашата цел за възстановяване на увредените сърца в реалност. От известно време се наблюдава интерес към потенциалната употреба на кръв от пъпна връв като източник на стволови клетки за лечението на различни болести. Това  изследване показва за пръв път, че е възможно да се превърнат стволови клетки от пъпна връв в клетки, които приличат на тези на сърдечния мускул в лабораторни условия. Резултатите са окуражителни, но има още много въпроси, на които трябва да се отговори, преди да разберем до каква степен тези клетки биха могли да бъдат успешно ползвани за възстановяване на сърдечния мускул при пациентите”.

През 2007 година, Британската кардиологична фондация предоставя на професор Асионе над 200 000 британски лири за първото клинично проучване в света,  TransACT, което изследва дали извлечените от костен мозък CD 133+ стволови клетки могат да възстановяват клетките на сърцето, увредени при сърдечен удар. Наскоро финансирането на проучването е удължено до 2013-та година.

Двойно сляпото проучване с плацебо успешно е набрало 50% от необходимите пациенти, без опасения за безопасността. Под ръководството на професор Асионе, 31 от 60 пациенти, претърпели сериозен сърдечен удар, са били инжектирани към момента в Бристълския институт по сърдечни заболявания със стволови клетки от собствен костен мозък или с плацебо по време на рутинни операции за поставяне на коронарен байпас.

Източник: Medical News Today
Read previous post:
Деца с увреден слух
Лечение със стволови клетки може да помогне на деца с увреден слух

Close