д-р Ричард Дж. Пауъл

Изследване, провеждано от съдови хирурзи в Дартмут – Хичкок може да даде нова надежда на хора, страдащи от периферна артериална болест, причина за близо 60 000 ампутации на долните крайници годишно. Учените виждат тази надежда в лечението чрез използване на собствени стволови клетки на пациента.

Д-р Ричард Дж. Пауъл, ръководител на отделението по съдова хирургия в болницата Дартмут – Хичкок, е водещ изследовател в екипа на това национално проучване (550 пациента на 80 места из цялата страна) на пациенти, при които толкова болестта е толкова напреднала, че ампутацията е единственото възможно лечение.

Проучването на Пауъл е в тригодишнa Фаза 3 на клинично изпитване, след като вторият етап е постигнал забележителен успех в лечението на пациенти с критична исхемия на крайниците. Окончателните резултати от втория етап на клиничното изпитване са публикувани тази година (2012) в априлския брой на “Молекулярна медицина”.

Периферната артериална болест (ПАБ) засяга повече от 9 милиона пациенти в САЩ. Състоянието възниква от блокиране на кръвоносни съдове в резултат от атеросклероза – втвърдяване на артериите, което може да се дължи на диабет, висок холестерол, тютюнопушене, генетично предразположение, и други обстоятелства.

Терапии, като например поставяне на стентове или байпас – подобни на хирургическите процедури, използвани за лечение на запушени артерии на сърцето – се използват за възстановяване на притока на кръв към краката. Но за около 150 000 пациенти с най-тежки форми на ПАБ, наречени критична исхемия на крайниците (CLI), болестта е толкова напреднала, че ендоваскуларната терапия не е възможна. Точно в от тези случаи се интересува проучването на Пауъл със стволови клетки.

“Всеки от нас има стволови клетки в костния си мозък и тези клетки могат да бъдат използвани за ремонт на други части на телата ни”, казва Пауъл. “Нашата надежда е, че чрез взимането от пациента на собствените му стволови  клетки и инжектирането им в исхемичния крак, ще подобрим  притока на кръв в тази част на тялото.”

В рамките на проучването, от бедрото на пациента се взима костен мозък и се изпращз в лаборатория, където стволовите клетки се отделят от мозъка и се размножават в инкубатор в продължение на две седмици. След това стволовите клетки се инжектират обратно в тялото на пациента в около 20 различни точки в мускула на крака на пациента.

“Открихме, че при пациенти, които са били подложени на терапията със стволови клетки ампутацията се налага значително по рядко в рамките на следващите шест месеца в сравнение с пациенти, които са получили плацебо,” казва д-р Пауъл.

След шест месеца на втората фаза на проучвания, приблизително половината от пациентите, които са получили плацебо умират, налага им се ампутация или раните в краката им се влошават. От тези, които получават терапия със стволови клетки, подобни развръзки се наблюдават само у една четвърт. При много се наблюдава значително подобрение в кръвообръщението на исхемичния крайник.

“Това, което е наистина забележително е, че въпреки относително малкия брой пациенти в проучването, ние видяхме значимо клинично подобрение при пациентите, лекувани със стволови клетки”, казва той. “Това е достатъчно убедително, за да нямаме никакво съмнение, че основното проучване се трябва да бъде направено възможно най-скоро.”

Фаза три на проучването току що е започнала и в нейните рамки половината от пациентите ще получат терапия със стволови клетки, а другата половина – плацебо. Ще се измерват случаите на ампутация или смърт една година след лечението. “Наистина се надяваме да видим терапия, която работи една година след прилагането й”, казва Пауъл. “Каквото й да се случи, резултатите до момента са изключително обещаващи.”


Д-р Ричард Дж. Пауъл, ръководител на отделението по съдова хирургия в медицинския център Дартмут – Хичкок, говори за Фаза 3 на клиничното проучване, при което собствени стволови клетки се инжектират в засегнатите крайници на пациенти в напреднал стадий на периферна артериална болест.

Източник: Медицински център Дартмут – Хичкок

Read previous post:
Франсис Вертер
Майка Тереза на съхранението на стволови клетки

Close