Потенциал

Потенциал

Редица успешни лечения с употребата на стволови клетки от пъпна връв демонстрират възможност за голям потенциал при лечението на множество болести в бъдеще.

Безопасност

Безопасност

Процедурите за извличане на стволови клетки не бива да пречат на обичайните практики за при раждане и да застрашават безопасността на новороденото или неговата майка.

Прозрачност

Прозрачност

Необходима е прозрачност пред бъдещия донор по отношение на възможни комерсиални интереси на лекуващия лекар, който препоръчва банка за съхранение на стволови клетки.

Кои сме ние

Уважаеми читатели,

Създадохме този независим и изцяло любителски уебсайт, защото се ядосахме. Ядосахме се, защото установихме, че в България е изключително трудно да се открие изчерпателна, обективна и систематизирана информация по темата за съхраниението на стволови клетки; защото тази тема ни вълнува дотолкова, че да вложим време и усилия в това начинание; защото ние сме двама млади бащи и в желанието си да бъдем отговорни родители искахме да съхраним стволови клетки за нашите деца. Направихме го, но ни беше изключително трудно да вземем правилния избор – не само поради липсата на информация. Освен с нея, трябваше да се преборим и с предизвикателства, пред които не бяхме очаквали да се изправим. Осъзнахме, че голяма част от участниците в този бизнес са превърнали надеждата и родителската всеотдайност в източник на лесна печалба. Видяхме скандални примери, за липса на морал и професионална етика. Ето защо една от целите, които си поставяме с този проект е да говорим открито по въпросите, засягащи етичния аспект в съхранението на стволовите клетки.

Какви са ползите от съхранението? Защо да го правим? Има ли смисъл да влагаме толкова средства в нещо дългосрочно и на пръв поглед неясно? Къде? Как? Кой? Дълго търсихме отговорите на всички тези и още много въпроси, за да вземем най-доброто решение и установихме, че у нас никак не е лесно да се направи това. Информацията бе или частична и разпокъсана, или по-скоро необективна. Съдържанието на този уебсайт е резултатът от нашето проучване.

Тук ще намерите информация за ползите от съхранението на стволови клетки, така, както сме ги видяли ние, както и за различните възможности, които съществуват в България за това. Текстовете, събрани на тези страници не претендират за висока научна стойност и абсолютна изчерпателност – темата е толкова обширна и динамична, че това практически не е възможно. Въпреки това те са базирани на авторитетни източници, чуждестранна литература и експертни мнения на сериозни специалисти от различни области на медицината, генетиката, трансплантологията и т.н. Смятаме, че сме положили основите на нещо, което би могло да послужи за отправна точка на много бъдещи родители, съзнаващи огромната отговорност, пред която ги изправя раждането на тяхната рожба.

Източниците на информацията, касаеща банките за съхранение на стволови клетки в България са официалните уебсайтове на самите банки, материалите, събирани при личните ни проучвания, както и публично достъпните бази данни на различни държавни институции.

Ще се радваме ако сме успели да ви помогнем да направите правилния избор за вас и вашето семейство.

Можете да ни пишете на stogonov@gmail.com и andimironov@gmail.com или да следите страниците на проекта във Facebook и Google+ – ще ни бъде интересно да чуем и вашето мнение по темата.

Стоян Господинов и Андрей Миронов,
автори на проекта Стволовите клетки в България