Родителите я кръщават Фейт (вяра), с надеждата, че тя ще им донесе чудо

Стволови клетки от пъпната връв на три седмичното момиченце са съхранени, за да бъдат един ден използвани за лечението на напълно парализирания му баща Дейвид Браун.

Мъж в инвалидна количка

Парализиран, след инцидент при гмуркане в Блу Маунтинс през 1998 година 32-годишният Дейвид, никога не е мислил, че може да води активен начин на живот и дори да има собствено дете.

Семейство Браун, обаче, вярва в чудеса: „След инцидента, който Дейвид претърпя, той не таеше много надежда за повечето неща в живота”, казва 30 годишната му партньорка Рейчъл Джоунс.

„Преминахме през процедура за ин витро оплождане и първият път бе неуспешен. Ето защо опитахме пак и много скоро бяхме щастливи да заченем нашата малка дъщеря. Фейт постоянно ни напомня, че понякога, за да получиш онова, което искаш… просто имаш нужда от малко повече вяра”.

Седмици преди момиченцето им да се появи на белия свят, Дейвид научава, че то може един ден да бъде възможността му да успее отново да движи тялото си.

„Посещавахме училище за родители преди Фейт да се роди и там ни дадоха брошура за съхранение на стволови клетки от пъпна връв”, казва г-н Джоунс. След като я прочетохме, разбрахме, че тя би могла да помогне на Дейвид.

Семейството се надява напредъкът в технологията на стволовите клетки да доведе до положителен резултат за тях.

„Надяваме се, че те могат да помогнат дори и това да доведе само до раздвижване на пръстите или каквото и да е друго подобрение като засега просто изчакваме.” Медицинският директор на Австралийската Cell Care, професор Марк Киркланд, казва, че въпреки многото клинични проучвания, които са в процес на осъществяване до доказване на това дали те са успешни или не има поне няколко години.