Стволовите клетки от кръвта на пъпната връв, запазени при раждането на 14-месечния Джейз Хауъл, се използват в търсене на начин да помогнат за възстановяване на нормалните функции на неговия мозък.

Изследването проучва възможността за използване на стволови клетки при лечение на мозъчно увреждане от хидроцефалия, състояние, характеризиращо се с натрупване на течност в черепа.

Семейството му е пътувало от Тексас, за да може той да получи вливане на собствените му стволови клетки в детската болница Дюк. “Мама толкова се гордее с теб”, казва Лиан Хауъл, на сина си докато той лежи на болничното легло, заобиколен от медицински персонал и членове на семейството. Той периодично вдигна крак нагоре и надолу в ритъма на “Колелата на автобуса” и други песни, изпълнявани от музикален терапевт по време на процедурата.

“Бихме направили всичко, което е в рамките на човешките възможности”, казва майката в интервю, преди процедурата. “Беше трудно да летим, но след като сме тук, надявам се резултатите да са си стрували чакането.”

Изследването в областта на използването на стволови клетки от пъпна връв за лечение на мозъчна травма от хидроцефалия се ръководи от д-р Джоан Кюрцберг, началник на детското отделение по трансплантация на кръв и костен мозък в Дюк. “Изследването се прави по в рамките на правилника за изпитване на нови лекарствени приложения на американската Агенция за храните и лекарствата, казва Кюрцберг.

Въпреки че прилагането на стволови клетки от пъпна връв е все още в областта на научните изследвания, Медицинският факултет на университета Дюк наскоро получи одобрение от FDA да пусне на пазара продукт за стволови клетки от кръв от пъпна връв за използване в трансплантации между несвързани донори и реципиенти.

Според съобщение за пресата, продукт, наречен DUCORD, е одобрен за пациенти с нарушения, засягащи кръвоносната система на организма, които са наследени или придобити, или резултат от лечение, което убиват клетки в костния мозък, който Кюрцберг нарича “фабрика за кръв “, тъй като тя произвежда бели и червени кръвни клетки и тромбоцити.

Има стволови клетки, които могат да доведат до обновяване на кръвта и имунната система, когато се присаждат при хора с лимфом, левкемия, имунни нарушения и генетични заболявания, според съобщението за пресата. Кръвта от пъпната връв на бебета, която някога е била изхвърляна, съдържа тези стволови клетки, се казва в съобщението.

Преди получаването на лиценза от FDA, публичната банка за кръв от пъпна връв към медицинския факултет на Дюк, Carolinas Cord Blood Bank, изпраща над 1500 проби из целия свят.

Само две други банки в САЩ са получавали подобно разрешение от FDA, според съобщението. “Този процес е много скъп и трудоемък, а не всички банки разполагат с необходимите ресурси, за да минат през целия процес”, казва Кюрцберг относно процеса на одобрение на FDA. Тя допълва, че се надява, че в бъдеще, в Дюк биха могли да търсят одобрение за използването на стволови клетки и за други приложения като например за лечение на хидроцефалията. Изследванията на това приложение засега са във Фаза II.

“Този лиценз позволява Carolinas Cord Blood Bank да продължава да предоставя проби от кръв от пъпната връв на пациенти, нуждаещи се от донор за алогенна трансплантация”, казва тя. “В допълнение, това ще позволи на банката да предоставя проби с кръв от пъпната връв като изходен материал за нови клинични приложения на клетъчните терапии в бъдеще.”

Източник The Herald Sun

Read previous post:
Разследване - Nova
Война между конкурентни фирми руши доверието в банките за съхранение на стволови клетки в България

Close