Франсис ВертерСъхраняване на кръвта от пъпна връв след раждането се превръща във все по-популярна практика и хората работещи в областта отдават дължимото на бивш астроном от НАСА за популяризирането сред американците на потенциала за осигуряване на животоспасяващи стволови клетки от кръвта от пъпната връв.

“Има огромен подем в интереса към банкирането на кръв от пъпна връв”, казва Даниела Кунц, водеща на курсове за родители и акушерка Катънсвил, Мериленд. “Разговорът се подема във всеки един от моите курсове.”

Пъпната връв на новороденото и плацентата съдържат приблизително две унции кръв, препълнени с милиони скъпоценни стволови клетки – незрели кръвни клетки, които могат да се развиват в различни видове тъкани. Стволовите клетки се използват за лечение на левкемия, лимфоми и други видове рак, както и нарастващ списък други болести.

Обикновено, плацентата и пъпната връв се изхвърлят след раждането. Нараства броят на родителите които предпочитат да съберат кръвта от пъпна връв и да я съхранят за детето си в случай на бъдещ медицински проблем или да я дарят на публична банка за да помогне на някои пациент в нужда от трансплантация.

Ако повече родители в САЩ знаят за банкирането на кръвта от пъпната връв днес, това се дължи до голяма степен на усилията на Франсис Вертер – бивш астроном от НАСА, която е създала фондация за обществено обучение по въпросите за кръвта от пъпната връв след смъртта на дъщеря си.

Още ненавършила годинка, Шей Вертер развива рабдомиосаркома – бързо разпространяващ се и силно злокачествен рак на съединителната тъкан. Химиотерапията и лъчевата терапия довеждат до ремисия на рака, но унищожават костния мозък на Шай, и това е води до развиването на левкемия.

“Имахме много трудности при намирането на донор за костно-мозъчна трансплантация”, казва Вертер. “Тя имаше много необичаен HLA тип. Нямаше съвпадение за нея в Съединените щати. “

Докато се установява наличието на съвпадение на донора в Обединеното Кралство, Шей вече е много болна. Състоянието й се подобрява за кратко, но тя умира на 2 септември, 1997 г., два месеца преди петия си рожден ден.

В рамките на месец след смъртта на Шей, Вертер отново е бременна. Тя твърдо решава да си гарантира, че на второто й бебе никога няма да се налага да търси донор на костен мозък.

По това време банкирането на кръв от пъпна връв е съвсем нова дейност. Само няколко тъканни банки съхраняват кръвта от пъпната връв за семейства. Вертер, която е завършила астрономия в Принстън, се потапя в стандарти за акредитация на лаборатории и нововъзникващата област на регенеративната медицина, докато проучва банките за кръв от пъпната връв за своето второ бебе.

“Открих, че литературата, разпространявана от банките за кръв от пъпна връв е доста оскъдна, а аз говорех с търговци, които не можеха да отговорят на медицински въпроси”, казва тя.

В крайна сметка Вертер намира банка за съхранение на кръвта от пъпната връв на дъщеря й Шошана, когато тя се ражда през 1998 г. По-късно същата година, тя стартира уебсайтът Parent’s Guide to Cord Blood, който поддържа между грижите за бебето и работата си като програмист в проект за изследване изменението на климата в Космическия център Годар на НАСА в Грийнбелт, Мериленд.

“През цялото време, всичко, което правех, беше да споделям това, което бях документирала заедно с други родители”, казва тя. “Това е ученият в мен. Аз съм добра в документирането. Това правех и за НАСА – документиране на неща.”

В своя уебсайт, Вертер събира информация за услугите, предоставяни от все по-голям брой банки за кръв от пъпна връв, както и ресурси за трансплантационната медицина и карта за търсене на сайтове за дарение. Тя разработва брошура, която е преведена на осем езика.

През последвалите години, Вертер се утвърждава като експерт по съхранението на кръв от пъпната връв и стволовите клетки. Има публикации по темата и редовно присъства на конференции и прави презентации за банкирането на кръв от пъпна връв.

През 2006 г. изправена пред съкращения в НАСА, Вертер формира организация с нестопанска цел и съставя консултативни съвети за създаване на Фондацията за информиране на родителите относно кръвта от пъпна връв. Работи като неин директор от 2007 г. насам. Вертер ръководи благотворителната организация от дома си близо до Олни, Мериленд, който тя дели с Шошана, вече на 13, и още една дъщеря – 11-годишната Гавриел.

Днес уебсайтът има около 500 000 посещения на месец. Близо един милион американски семейства са клиенти на банки за кръв от пъпната връв, казва тя.

“Когато започнах уебсайтът не можех да предположа, че съхранението на кръв от пъпната връв ще стане толкова популярно”, казва Вертер. “Това е изненада, която не очаквах. Това е класически пример за точния човек на точното място в точното време. “

“Наистина е забележително, как съхранението на кръв от пъпна връв се промени през последните няколко години,” споделя Даниела Кунц. “Хората се интересуват много повече от банкирането или за себе си, или за да дарят кръвта на някой, който се нуждае.”

През ноември 2011 г. Националната програма за костен мозък на САЩ нарича уебсайта на Вертер “жизненоважен инструмент за повишаване на обществената осведоменост за съхранението на кръвта от пъпната връв” и я удостоява с доживотна награда по време на годишната си среща в Минеаполис.

“Тя е Майка Тереза ​​на банкирането на кръв от пъпна връв”, заявява Мериън Уелч, медицински координатор LifeLine Cryogenics – кръвна банка, със седалище в Стамфорд, Кънектикът. Уелч, който познава Вертер професионално в продължение на около едно десетилетие, е бил в борда на Фондацията в продължение на около пет години.

“Това е безценен сайт,” казва Уелч. “Фран има научната основа, за да събере тази сложна информация на едно място и да е полезна както за професионалисти в съхранението на кръвта от пъпна връв, така и за обикновения човек.”

The Parent’s Guide to Cord Blood помага да се разграничат чистата наука и маркетинг информацията, казва тя.

Вертер е “куче-пазач за индустрията”, казва Уелч. “Тя наистина остава обективна. Тя иска хората да преценят всички възможности и да вземат решения, базирани на нуждите на тяхното конкретно семейство. Хората искат да бъдат образовани, не да им се продава.”

Репутацията на Вертер продължава да расте и тя получава покани да говоря за стволови клетки на конференции по целия свят.

“Смешното е, че съм по-успешна в това, отколкото някога щях да бъда като астроном,” казва тя. “Бих била просто поредният астроном, докато тук играя уникална роля.”

Read previous post:
Бъбречна трансплантация
Терапия с автоложни мезенхимни стволови клетки при трансплантации на бъбреци

Close