Учените са използвали успешно инжекции с кръв от пъпна връв, съдържаща стволови клетки, за да лекуват загубата на слух при деца със сериозни увреждания на вътрешното ухо.

Деца с увреден слух

Екип от изследователи от Медицинския център Херман в Тексас са трансплантирали  собствените клетки от пъпна връв на бебетата с цел да лекуват невросензорната им загуба на слух.

Състоянието, което се среща при всеки 6 на 1000 деца по време или след раждането, се развива поради вродено слухово увреждане, причинено от кислородна недостатъчност, инфекции, травма на главата, слухова травма или странични ефекти причинени от употребата на медикаменти.

Много от пациентите могат да загубят слуха си напълно и завинаги докато някои успяват да постигнат подобрение с кохлеарен имплант или използвайки слухов апарат.

След успешното приложение на терапията при лабораторни мишки, изследователите, ръководени от Самер Фахри, изпробвали иновационния метод при деца. Фин Макграт е две годишно дете, чийто мозък е увреден от кислороден недостиг поради усложнения при раждането.

Детето страдало от органна недостатъчност, дихателни проблеми, церебрална парализа, поради което не може да пълзи, да се движи или ходи, да държи главата си изправена, да говори или да се храни.

Детето получава собствената си кръв от пъпна връв с 3 отделни инжекции като всяка следваща подобрява слуха му. Кръвта от пъпната връв на бебето е съхранена преди раждането му в банка за съхранение на стволови клетки.

През септември 2010, когато Фин става на една година получава третото вливане, което значително подобрява слуха му.

Според учените трансплантираните стволови клетки са се захванали добре в увредената кохлеа и са помогнали за възстановяването на повредените клетки на слуховия апарат.

Настоящето проучване от първо ниво се фокусира върху безопасността на революционния метод. Учените се надяват да могат да изпробват ефикасността на техния нов метод прилагайки го върху деца на възраст от 6 седмици от 18 месеца, които са претърпяли послеродова загуба на сензоневралния слух.

Източник: http://www.presstv.ir/detail/225822.html
Read previous post:
Мъж в инвалидна количка
Момиченце носи надежда за парализирания си баща

Close