“Специалната банка, която избраха едно президентско, едно премиерско, повече от пет министърски и над двеста лекарски семейства! Cryo-Save е логичния избор на целият интелектуален, политически, бизнес, спортен и културен елит както в България, така и в цяла Европа!”

С тези думи са се похвалили от Cryo-Save България в страницата си във Facebook за продуктовото си позициониране в последната серия на “Стъклен дом”. Краткият клип, обаче, породи у нас някои етични въпроси, които смятаме, че не бива да бъдат подминавани.

Винаги сме смятали, че благородна кауза каквато е съхраняването на стволови клетки има нужда от промотиране сред възможно най-широка аудитория. Само че в този кратък, очевидно пришит към сценария епизод, се съдържа откровено рекламно послание (лесно е човек да се досети, коя е “специалната банка” в Белгия), което поставя благородната кауза наравно с манджи за бързо хранене, чипсове, кредитни карти и евтини магазини. Тогава не съществува ли риска от “олекване” на темата и дори обратен ефект сред онази част от аудиторията, която изпитва раздразнение от големия обем рекламно време, присъстващо в този тип продукции.

Да, вярваме че през 2012 г. рекламирането на здраве не е проблем, а необходимост. Също така смятаме, че за стволовите клетки трябва да се говори аргументирано, с факти, на разбираем за публиката език, но не и на езика на чипсовете и праховете за пране.

С кампанията си „Дарете или съхранете!“ Cryo-Save се стараят да създадат внушението, че са социално отговорна компания. Но, дали всъщност наистина са такива? От нескопосано вмъкнатия в сюжета на „Стъклен дом“ откъс се вижда, че поне използват умело маркетинговия си бюджет за позициониране в електронните медии. Питаме се, след като имат претенции да са социално отговорни, защо не направиха това за каузата на съхранението за публични нужди, например!?

Ето и въпросния клип:

Read previous post:
Гаранция за качеството на съхранените стволови клетки са стандартите на Netcord-FACT
Как европейските банки за кръв от пъпна връв гарантират високото качество на съхранените стволови клетки?

Close