Темата за съхранението на стволови клетки влезе в дневния ред на Европейския парламент

Стволовите клетки стават все по-важни при лечението на различни болести, поради което възниква нужда от достатъчно количество от тях. На 10 септември 2012 г. на заседание на Европейския парламент беше одобрен доклад, който предлага мерки за увеличаване на съхранените количества стволови клетки и кръв от пъпна връв в ЕС, посредством регулирана и доброволна система. Инфографиката показва защо стволовите клетки са от толкова жизненоважно значение.

Защо са важни стволовите клетки

Дарение на тъкани

Евродепутатът Марина Янакудакис от Великобритания призовава в доклада си за създаването на прозрачна система, основана на доброволното и безвъзмездно даряване на тъкани и клетки. В доклада се посочва, че към момента освен кожната тъкан, кръвоносните съдове и амниотичните мембрани, даренията обикновено идват от починали донори.

Кръв от пъпна връв и стволови клетки

Според евродепутатите, даренията на кръв от пъпна връв, от която се извличат стволови клетки, играят много важна роля. Това становище се основава на все по-големия брой доказателства, че тези клетки могат да се използват при лечение на болести, включително болести на детството. Ето защо, някои членове на европейския парламент смятат, че за да се увеличат количествата на пробите, съхранявани в националните банки, трябва да бъдат наложени общи стандарти за публичните и семейните банки.

Безвъзмездни дарения

Въпреки неотдавнашното решение в Съединените щати, което отваря пътя за продажба на кръвни стволови клетки, г-жа Янакудакис вярва, че процеса на дарение в ЕС трябва да бъде доброволен и безвъзмезден.

Read previous post:
Ампутации
Проучване, което може да предотврати ампутациите се провежда в Канзас сити

Close