7 неща, които трябва да знаете за съхранението на кръв от пъпната връв

В неотдавнашното интервю за Fox News, Мартин Смитмайер, главен изпълнителен директор на Americord Registry – една от водещите компании в областта на съхранението на кръв от пъпна връв, казва: “Въпреки че Americord не плаща на лекарите за препоръки, това е обичайна практика сред някои от нашите конкуренти, включително най-малко три от най-добрите шест банки за съхранение на кръв от пъпна връв”. През януари 2012 г. администрацията на Обама даде да се разбере ясно, че според новия закон за здравеопазването тя ще изисква от компаниите свъразни със здравеопазването, да обявяват плащанията, които те правят към лекарите – понякога в размер на стотици хиляди или дори милиони долари за изследвания, консултации, лекции, пътувания и развлечения. Американският конгрес на акушерите и гинеколозите, препоръчва на лекарите да оповестяват подобни плащания и условия пред пациентите.

Джейми Пейдж и съпругът й, от Шомбург, Илинойс, получават информация за съхранението на кръв от пъпна връв от своя лекар, но тъй като и двамата нямат фамилна анамнеза за сериозни медицински състояния, те не обръщат внимание на тази възможност. Въпреки това, след настояване на майка й да гледат репортаж по телевизията по темата, те променят нагласата си и решават, че биха съжалявали, ако не са го направили в случай че възникне необходимост – нещо, което за съжаление се случило.

Само няколко седмици, след като дъщеря им Харлоу се ражда, лекарите откриват образувание с размер на грейпфрут, което притиска бъбреците й. Никой никога не бил виждал подобно нещо и не знаели как да се лекува и какви са прогнозите. В крайна сметка, след три кръга на химиотерапия туморът е напълно елиминиран, но поради неговата агресивност и фактът, че този вид рак е неизвестен, лекарите решават, че трансплантацията на стволови клетки е най-добрият начин да се предотврати повторната му поява.

Днес Харлоу е щастливо и здраво 4-годишно момиче. “Това е късмет, съдба – да чуем за тази възможност, да направим необходимото – имаме късмет, че го направихме”, казва Джейми Пейдж.

Родителски ръце придържат крачетата на малко дете

Съхранението на кръв от пъпната връв на бебето е голямо решение. Ето седем основни въпроса, които трябва да се имат предвид:

1. Може да бъде животоспасяващо

Кръвта от пъпна връв е изключително богат източник на стволови клетки, които се използват за лечение на повече от 80 животозастрашаващи заболявания и нарушения, включително рак, заболявания на кръвта, нарушения на имунната система, и генетични заболявания. Стволовите клетки могат да възстановят имунната система след химиотерапия и да се използват като алтернатива на трансплантацията на костен мозък.

Клинични проучвания изследват различни възможности за използване на стволови клетки за лечение на аутизъм, наранявания на гръбначния стълб, диабет, церебрална парализа. “При подходящи условия, стволовите клетки могат да се превърнат или могат да бъдат трансформирани в почти всеки друг тип клетки в човешкото тяло”, заявява д-р Рали Макалистър, автор на Ръководство за бременност и раждане от лекари за майки.

2. Но… вашето бебе може никога да не се нуждае от стволовите клетки

Според изследване на списание Биология на трансплантациите на кръв и костен мозък, шансовете вашето бебе ще да има нужда от трансплантация на стволови клетки до своята десета годишнина е 1:5000 за трансплантация от донор и 1 към 10 000 за трансплантация на собствени клетки. До 70-годишна възраст, шансовете стават по-високи – около 1:200, но това е така, защото честотата на различните видове рак се увеличава с възрастта.

3. Това не е универсално решение

Съхраниението на кръв от пъпната връв на вашето бебе не е пълна застраховка. Ако бебето ви има левкемия, например, да се използват неговите или нейните собствени стволови клетки може да не е най-добрият вариант, защото “вкарвате същата имунна система, която е позволила развитието на левкемията така или иначе”, казва д-р Патрик Стиф, директор на Центъра за ракови болести “Кардинал Бернардин” и Програмата за трансплантация на костен мозък към медицинския център на университета Лойола. Според Стиф най-подходящото решение в подобни случаи би била трансплантацията от брат/сестра или от несвързан донор.

4. Има и други възможности

Намирането на донор на костен мозък може да се окаже трудно, особено за малцинствата и пациенти от смесени раси, но понеже при стволовите клетки не необходимо идеално съвпадение те са много по-лесния вариант. “Имаме сега един пациент с редки показатели и не можем да  му намерим подходящ донор на кръв от пъпна връв”, казва Стиф. Частното банкиране е добра идея, ако едно от децата ти има заболяване, което може да се лекува чрез стволови клетки от братя или сестри, но в противен случай, експертите препоръчват за даряването на публични банки.

5. Банкирането е скъпо

Цената е друг фактор, който трябва да се вземат предвид при вземането на решение за съхранение. При повечето банки първоначалната инвестиция е от около $1500 до $2000 за събиране, обработка и съхранение за първата година, в допълнение към годишните такси за съхранение, вариращи от $100 до $200. Все още не е ясно също колко дълго кръвта от пъпната връв може успешно да се съхранява, така че банкирането може да се окаже скъпа застрахователна полица.

6. Може да не е достатъчно

За сега, броят на стволовите клетки в една съхранена проба от кръв от пъпната връв е достатъчен за лечение на дете до 10-годишна възраст, според Мартин Смитмайер, основател и изпълнителен директор на Americord Registry. Но бъдещето е обещаващо. Americord Registry в момента разработва нова технология, която ще събира до 10 пъти повече стволови клетки. В допълнение, нова технология, наречена StemEx, която е на етап международно клинично проучване, ще позволи размножаването на клетки от кръв от пъпна връв, за да могат да бъдат лекувани по-големи деца и възрастни.

Президентът на САЩ, Барак Обама, често говори за погрешните избори и един от тях е забраната, която бившия президент Джордж Буш наложи на изследванията върху ембрионални стволови клетки. На 9 март 2009 г. Обама вдига забраната, подписвайки заповед пред публика от учени, религиозни лидери и семейства със съдби, докоснати от заболявания, чието лечение може да бъде намерено чрез проучвания на стволовите клетки.

7. Вашият лекар може и да се облагодетелства

Според проучване, проведено от Американската академия по педиатрия, само 18% от педиатрите се чувстват уверени да обсъждат темата с техните пациенти, а някои от тях получават пари, за да го правят.

Смитмайер казва, че въпреки че неговата компания не плаща на лекарите за препоръки, това е често срещана практика сред много от неговите конкуренти. Някои лекари получават директно пари от банките за насочване на пациенти, някои работят като консултанти, а други имат алтернативни договорки. Американският конгрес на акушерите и гинеколозите препоръчват лекарите да оповестяват информацията за такава зависимост пред пациентите, но ако вашият не го прави, не се колебайте да питате.

Източник: Fox News

Read previous post:
Нервни стволови клетки успешно имплантирани в мозъка на четири момчета
Close